Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksi

Suomen tietoliikennemarkkina hiipuu - älypuhelimet valopilkkuna

Suomen tietoliikennemarkkinoiden viime vuosien positiivinen kehitys on kääntymässä lievään laskuun. Vuoden 2013 kokonaisennuste näyttää 1,6 prosentin laskua ja markkinakoko päätyy ennusteen mukaan vuoden lopussa hieman päälle neljään miljardiin euroon.

Tietoliikennemarkkinan laskua loiventaa laitemarkkinan älypuhelinvetoinen vahva kasvu ja älypuhelimet nostavatkin laitemarkkinan vuoden 2013 lopussa lähes 9 prosentin kasvuun. Laitemarkkinan ennustetaan myös pysyvän kasvusuuntaisena koko tarkastelujakson (2011-2015) aikana.

Matkapuhelinmarkkinoilla myynti on siirtymässä yhä enemmän peruspuhelimista älypuhelimiin. Älypuhelimista onkin tulossa peruslaitteita ja vuoden 2015 loppua kohden älypuhelimet edustavat 90 % myytävistä matkapuhelimista.

Mediatablettien markkinat jatkavat vahvaa kasvua. Vuonna 2012 kasvu oli yli 180 % ja vuonna 2013 kasvun ennustetaan olevan lähes 100 %. Tablettien kappalemääräinen myynti jatkaa nousuaan 2013-2015 aikana. Kuitenkin halvempien hintaluokkien laitteiden saapuessa markkinoille keskimääräinen hinta tippuu vauhdilla, mikä hidastaa tablettimarkkinoiden kasvunäkymiä.

Uusien älypuhelimien markkinat Suomessa jakautuvat lähes tasan kolmen johtavan älypuhelinalustan - Android, iOS ja Windows Phone - kesken. Windows Phone on nyt ohittanut täpärästi kaksi pääkilpailijaansa ja johtaa uusmyynnissä Suomen älypuhelinalustakamppailua 35 % markkinaosuudella.
"Suomen älypuhelinalustojen markkina poikkeaa muista markkinoista. Useimmissa muissa maissa Android-alusta dominoi älypuhelinmarkkinaa, kun taas Suomessa Windows Phone on ottamassa vahvaa jalansijaa Nokia Lumia -tuoteperheen vedossa", toteaa Marketvision johtava analyytikko Toni Nygrén.

Yrityskäytössä Windows Phone -alustan asema on vielä vankempi ja Windows Phone -alusta on ottanut yritysten älypuhelimissa alustajohtajuuden lähes 50 % markkinaosuudella. Uusien, halvempien hintaluokkien laitteiden markkinoille tulon uskotaan edelleen vahvistavan Windows Phone -älypuhelimien etenemistä suomalaisissa organisaatioissa.

AlypuhelintenJakautuminen marketvisio052013

Kuva: Älypuhelinalustojen jakautuminen - 1-5/2013 uusimyynti, Suomi
Lähde: Market-Visio Oy, 2013

Tutkimuksen sisältö ja tavoitteet

Marketvision toteuttaman Suomen tietoliikennemarkkinat 2011-2015 -tutkimuksen tavoitteena on antaa kokonaiskuva Suomen tietoliikennemarkkinoiden arvosta ja markkinoiden arvon kehityksestä vuoteen 2015 saakka. Tietoliikennemarkkinoiden arvolla tarkoitetaan tässä tutkimuksessa loppukäyttäjäkulutusta, joka muodostuu rahamäärästä, jonka yritykset, muut organisaatiot ja kuluttajat käyttävät tietoliikennepalveluihin ja laitteisiin kotimaassa. Esimerkiksi operaattoreiden tekemät infrastruktuuri-investoinnit eivät näy luvuissa, sillä näiden investointien vaikutus arvoon syntyy organisaatioiden ja kuluttajien maksaessa palveluntarjoajien palveluista.

Tutkimuksessa tarkastellaan erikseen kiinteän verkon ja mobiiliverkon palveluiden sekä päätelaite- ja puhejärjestelmämyynnin kehitystä. Tutkimuksessa arvioidaan myös, mitkä tekijät vaikuttavat tietoliikennemarkkinoiden kehitykseen kasvua edistäen ja hidastaen.

Market-Visio Oy on riippumaton ICT-johtamisen ja -liiketoiminnan neuvonantaja joka yhdistää edustamansa Gartnerin globaalit resurssit paikalliseen liiketoimintaosaamiseen. Marketvisio tarjoaa asiakkailleen konsultointi- ja tutkimuspalveluja liiketoiminnan tueksi. Asiakkaitamme ovat mm. Suomen merkittävimmät ICT-alan toimittajayritykset ja valtaosa Suomen TOP 100 yrityksistä. Yrityksen toimipisteet sijaitsevat Espoossa, Moskovassa ja Kiovassa. www.marketvisio.fi

Ota yhteyttä

Toni Nygrén Principal Research Analyst

+358 40 507 3410 Lähetä viesti
LinkedIn
Twitter

Lisää kommentti

Kommentit  

# VS: Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksiRosalinda 16.01.2016 19:05
If you would like to grow your know-how only keep visiting this web page and be updated with the hottest gossip posted
here.

My site ... business
advice: http://www.unique-je.org/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=5218
Vastaa
# VS: Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksiMyyjän näkökulma 30.04.2015 17:03
Työskentelen älypuhelinten b2b kauppaan erikoistuneessa yrityksessä ja nuo luvut vastaavat hyvin omia myyntilukujamme. Jos lasketaan myynti ainoastaan vuoden 2013 osalta on Nokian Windows Phone osuus vielä merkittävästi suurempi. Ainakin yritysmaailmassa Suomi on edelleen Nokialandia ja hyvä niin.
Vastaa
# VS: Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksiToni Nygren 30.04.2015 17:03
Marketvision Tietoliikennemarkkinat-katsauksessa arvioimme markkinoita loppukäyttäjien kulutuksien kautta. Keskustelemme ja tapaamme jatkuvasti alan eri toimijoita sekä teemme vuositasolla 50-60 tutkimusta Suomessa.
Tarkemmin kyseiseen osa-alueeseen; tietomme perustuvat operaattoreilta, tukkureilta, laitevalmistajilta sekä yritysten tietohallinnoilta saamiimme informaatioihin. Operaattorit voivat halutessaan katsoa laskutusjärjestelmistään mitä laitteita aktivoidaan mobiiliverkoissa. Tukkureilla on käytössään mm. kassapäätteistä saatavaa dataa. Lisäksi yritysten tietohallinnolla on IT-järjestelmien kautta hyvin selkeä näkemys yrityksiensä käyttämistä laitteista. Edelleen teemme yhteistyötä päämiehemme Gartnerin kanssa (Gartner on maailman suurin ICT-alan tutkimusta tekevä yritys).
Kokonaisinformaation perusteella teemme kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia analyyseja, joihin arviomme markkinoista perustuvat.
Keskustelemme mielellämme näistä asioista lisää. Koko tutkimus on myös ostettavissa tänään Marketvision verkkopalvelusta.
Vastaa
# VS: Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksiAlalta 30.04.2015 17:03
Tutkimus antaa varsin yksoikoisen kuvan markkinoista. Lisäksi kyseisen tutkimuksen tarkasteluajankohta on hieman epämääräinen. Uusmyynnillä tarkoitetaan ilmeisesti myytyjä laitteita loppukäyttäjille?

2012-2013 YTD tai pelkästään 2013 YTD alustoista ykkönen on Suomen matkapuhelinalan lähteiden ja markkinoiden sisäisten raporttien mukaan edelleen Android. Oheisen tutkimuksen iOS osuudet ovat myös yläkanttiin.

Jotta tästä tutkimuksesta saadaan luotettava ja vertailukelpoinen, olisi äärimmäisen tärkeää tietää mihin dataan tieto perustuu. Vastikään IDC kertoi Samsungin ohittaneen Nokian Suomessa. Jo tämän perusteella Androidin pitäisi olla suurempi kuin Windows Phone .

Kommentoija puhuu paikallisesta osaamisesta ja lähteistä. Toivottavasti lähteissä mukana myös muita kuin Nokia ja Microsoft?

Tutkimuksen tulos on ristiriidassa monen faktan kanssa. Toivottavasti tulos on kuitenkin totta.
Vastaa
# VS: Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksiKatriina Valli 30.04.2015 17:03
Marketvision tietoliikennemarkkinatutkimus on tutkimusmenetelmänsä ja käytettävissä olevien lähteiden osalta selvästi kattavin ja tarkin alan tutkimus. Suomen tietoliikennemarkkina, erityisesti mobiliteetin osalta, on uniikki. Markkinatilannetta voi luotettavasti analysoida vain riittävän paikallisen osaamisen ja lähteet omaava tutkimustalo.

On hienoa huomata miten tutkimuksemme herättää kiinnostusta ja keskustelua monilla foorumeilla! Asia on selvästi kiinnostava ja tunteitakin herättävä!

Terveisin,
Katriina Valli,
Business Unit Director, ICT Industry
@katrvall
Vastaa
# VS: Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksiAndroidsuomi 30.04.2015 17:02
Eli olette heittäneet lukujanne hatusta?
Vastaa
# VS: Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksiToni Nygren 30.04.2015 17:02
Tarkastelemme markkinoita yritys -sekä kuluttajasegmentin kautta.
Arviomme ei perustu ainoastaan tukkumyyntilastoista (GfK) kuultuihin datoihin ja arvioihin, markkinatietojen arvioinnissa on käytetty hyväksi sekä Marketvision useisiin tutkimuksiin että ulkoisiin tietolähteisiin perustuvia kvantitatiivisia ja kvalitatiivisia tietoja ja analyyseja.
Vastaa
# VS: Windows Phone noussut Suomen johtavaksi älypuhelinalustaksiMIstähän luvut ovat peräisin 30.04.2015 17:02
Eihän tämä voi pitää mitenkään paikkansa sillä Samsung ohitti Nokian joka myy eniten Windows Phonea markkinaosuudessa ja sillä Samsungilla on suurempi Markkinaosuus juuri Android-laitteiden avulla ei tämä statsi voi pitää mitenkään paikkansa. Nyt taidetaan vähän arpoa lukuja. GFK taisi myös määrittää että suomessa on useamman prosentin kaula Androidilla.
Vastaa

Twitter

Facebook